SAVR ISK

SAVR skiljer sig från mängden. Om du skaffar ett ISK hos SAVR kan du bara använda det för att handla med fonder – inga andra värdepappersslag är tillåtna. På grund av detta har många sparare ett SAVR ISK som sidokonto, och sköter större delen av sin handel hos någon annan tillhandahållare av ISK, till exempel Avanza, Nordnet eller någon av de svenska storbankerna.

Varför väljer man då att öppna ett ISK hos SAVR trots att de bara tillåter fondhandel? Svaret är att SAVR erbjuder rabatter på fondförvaltningsavgifterna. Avser man att spara i aktivt förvaltade fonder med höga fondavgifter kan det finns mycket pengar att spara över tid genom att välja SAVR. Är man däremot huvudsakligen intresserad av fonder med låga fondförvaltningsavgifter (typiskt för passivt förvaltade fonder) har man mindre att vinna på att välja SAVR.

Viktigt: Hos SAVR betalar du en årlig plattformsavgift. När du räknar på om det blir lönsamt för dig att välja SAVR för ditt fondsparande är det viktigt att du inkluderar denna kostnad.

Det finns över 1300 fonder att välja mellan hos SAVR.

Courtage

Hos SAVR betalar du varken köpcourtage eller säljcourtage när du handlar med andelar i svenska fonder.

Du betalar tekniskt sett inte courtage för handel med utländska fonder heller, men du betalar en växlingsavgift på 0,5% för fonder som handlas i en annan valuta än svenska kronor.

Den årliga plattformsavgiften

Hos SAVR betalar du en årlig plattformsavgift på 0,09%.

Vilka värdepapper kan jag handla med hos SAVR?

SAVR inriktar sig helt på fonder och det går inte att handla med några andra värdepapperstyper här. Det går inte heller att handla med kryptovaluta eller förvara kryptovaluta i ditt ISK hos SAVR.

Aktier

Det går inte att handla med aktier hos SAVR.

Fonder

Utbudet av fonder är både stort och varierat, och du kan välja mellan 1300+ fonder här. Det är betydligt fler än vad som är normen hos de svenska storbankerna, men färre än vad man hittar hos Nordnet (1500+) och på samma nivå som Avanza.

Hur kan SAVR erbjuda rabatt på fondförvaltningsavgifterna?

Alla fonder betalar kommisioner till de företag som värvar investerare åt dem. När du till exempel köper fondandelar via din bank eller nätmäklare får detta företag alltså en belöning från fonden i form av kommission. SAVR har valt att ta en del av sina kommissioner och använda dem för att sänka de förvaltningsavgifter som fondspararna måste betala.

För fonder med höga fondförvaltningsavgifter (vilket är typiskt för aktivt förvaltade fonder) brukar kommissionerna vara höga, så där kan SAVR ge dig rejäl rabatt. För fonder med lägre fondförvaltningsavgifter är kommisionerna lägre, och rabatten du får från SAVR blir inte så märkbar. Tänker du till exempel investera i en passivt förvaltat indexfond med låg avgift är SAVR förmodligen inte den optimala lösningen, med tanke på att du måste betala plattformsavgift till SAVR.

För aktivt förvaltade fonder är det ofta möjligt att sänka den årliga avgiften med mellan 0,3 och 0,5 procentenheter genom att gå via SAVR. Det kanske inte låter så mycket, men det kan bli rejäla skillnader över tid om du investerar dessa pengar istället för att lägga dem på avgifter.

Får jag ränta på mina pengar i SAVR ISK?

Nej, i skrivande stund betalar SAVR inte någon ränta på pengar som ligger i ett ISK hos dem.

Denna räntelöshet är inte unik för SAVR utan har att göra med det allmänt låga ränteläget i Sverige. Vi har inte lyckats hitta någon tillhandahållare som betalar ränta på pengar som ligger i ett ISK.

Vi vill också passa på att varna för att använda ISK för långtidsförvaring av pengar. Detta eftersom du betalar skatt på innehav i ditt ISK. Du kommer alltså att skatta på pengarna trots att de bara ligger där. Därför är det bättre att flytta dem till ett vanligt bankkonto om du inte avser att använda dem för att köpa värdepapper inom kort.

Säkerhet: Statlig bankgaranti och statligt investerarskydd

Ditt ISK hos SAVR omfattas, via Danske Bank, av både den statliga insättningsgaratin och det statliga investerarskyddet. Mer information om när dessa skydd kan träda in för att skydda dig hittar du hos riksgalden.se. Där finns också information om taket för respektive skydd.

Är SAVR ISK ett bundet sparande?

Nej, ett ISK hos SAVR är inte en form av bundet sparande.

  • Du kan när som helst ta ut pengar du har i ditt ISK hos SAVR.
  • Du kan när som helst ger order om att fondandelar i ditt SAVR ISK ska säljas av. Vanligen brukar det ta 2-3 dagar innan försäljningen har skett och pengarna är tillgängliga för uttag.

Däremot kan du inte flytta värdepapper till och från ditt ISK hos SAVR, utan du måste sälja av och köpa på nytt.

Flytt av värdepapper

Du kan inte flytta värdepapper till eller från ditt ISK hos SAVR.

SAVR:s speciella upplägg innebär att du måste köpa fondandelar via SAVR för att få ha dem i ditt SAVR ISK. Du kan inte flytta över fondandelar från ett ISK du har hos någon annan tillhandahållare.

Hur beskattas mitt ISK?

Reglerna för beskattning av ISK är de samma oavsett vem du har ditt ISK hos. Du kan läsa mer om detta på vår sida om ISK-beskattning.