Här nedanför har vi samlat några punkter som är bra att ha i åttanke när man väljer aktiemäklare. Det finns idag många olika aktiemäklare att välja mellan.
Allra billigast brukar det bli att göra sina affärer på aktiemäklarens plattform på internet. Vill man istället kunna ringa sin mäklare, eller få hjälp i person på kontoret, brukar minimicourtagen snabbt klättra uppåt. Vill man bara göra några få stora affärer per år och investerar mycket långsiktigt kan man möjligt överväga att betala för den typen av service, men för de flesta av oss är handel på internet det rimligaste alternativet.
För att kunna välja rätt aktiemäklare gäller det att först välja investeringstrategi. Det går inte att kategoriskt säga att en viss aktiemäklare är billigare än någon annan, eftersom det beror vilken strategi man tillämpar.
Viktigt: Du behöver inte välja en strategi för resten av livet. Välj en aktiemäklare som passar den strategi du kommer att hålla dig till här och nu. Att du har planer och drömmar om att så småningom, i den avlägsna framtiden börja handla med stora poster, eller bli en daytrader, eller bara köpa stora långsiktiga poster i utdelningsbolag, är en dålig anledning att i dagsläget välja en mäklare baserat på dessa drömmar. Välj aktiemäklare utifrån vad som är bäst för dig just nu. Om du just nu har en liten överföring från lönekontot att investera i aktiekontot den 26:e varje månad – välj en mäklare som passar för just det.
Du planerar att månadsspara 1500 kronor i månaden och göra tre olika köp av aktieposter i svenska aktiebolag varje månad, det vill säga 500 kr x 3 köp x 12 månader på ett år.
Ska du automatiskt välja den som lockar med 0,15% courtage? Låt oss räkna:
500 kr x 0,15% = 0,75 kronor. Lägsta möjliga courtage är dock 99 kronor, så du betalar 99 kronor per köp. 99 kronor x 3 köp x 12 månader = 3 564 kronor på ett år.
500 kr x 0,50% = 2,50 kronor. Du betalar alltså 2,50 kr per köp. 2,50 kr x 3 köp x 12 månader = 90 kronor.
Genom att välja Mäklare B sparar du 3 474 kronor som du kan använda för att investera istället.
Mäklare A är däremot ett bra val för Bosse som vill investera 300 000 kronor i klump.
300 000 kronor x 0,15% = 450 kronor
300 000 kronor x 0,50% = 1 500 kronor
För de flesta som handlar med aktier så är köp- och säljcourtage de absolut största avgifterna över tid.
Detta innebär dock inte att man ska ignorera andra kostnader när man väljer nätmäklare. Står valet mellan två mäklare som i övrigt är ungefär jämbördiga så kan det mycket väl bli övriga kostnader som gör att ena mäklaren hamnar i papperskorgen.
Exempel på frågor att ställa sig:
Aktiemäklare som tar ut månadsavgift/årsavgift är ofta sådana som också erbjuder en massa kringtjänster (redskap/verktyg/nyheter/signaler). För nybörjare är den typen av avancerade tjänster i bästa fall onödiga och i värsta fall distraherande. Är man nybörjare, och har ett ganska litet kapital att investera, är det ytterst sällan värt att lägga pengar på den här typen av extratjänster. Lägg pengarna på investeringar istället, och lägg din tid och energi på att lära dig mer om grunderna för aktiehandel innan du ger dig ut på djupare vatten. Att ha en bra grund att stå på gör dig också bättre på att genomskåda scams och trams, företeelser som det tyvärr finns ganska gott om ute i finansvärlden.
Viktigt: Det finns aktiemäklare som tar ut en månatlig avgift istället för köp- och säljcourtage. En sådan lösning kan vara ett bra val om man förväntar sig att handla så pass mycket att man kompenseras för den fasta kostnaden.
Vilka börser och handelsplatser en aktiemäklare ger dig tillgång till varierar mellan de olika aktörerna. Om det är aktier vid någon speciell lista du är intresserad av är det alltid en bra idé att dubbelkolla innan du registerar dig hos en aktiemäklare.
Vill man kunna handla med svenska aktier är det vanligen bäst att välja en svensk eller åtminstone nordisk aktiemäklare, i alla fall om man inte bara vill ha tillgång till aktier noterade vid Nasdaq Nordic utan även önskar kunna handla med lite ovanligare saker, till exempel aktier som handlas på Spotlight Stock Market (som inte är en börs).
Det är mycket vanligt att aktiemäklare också låter dig handla med andra värdepapper. Fondandelar är extremt vanligt, och många aktiemäklare har till och med fonder som de själva förvaltar.
Andra exempel på populära värdepappersslag är optioner (inklusive aktieoptioner), terminer, trackercertifikat, obligationer, premieobligationer och kapitalandelsbevis.
Vissa aktiemäklare erbjuder också certifikat eller liknande värdepapper som gör det möjligt att ägna sig åt kryptovalutaspekulation utan att faktiskt äga någon kryptovaluta. Certifikat finns tillgängliga för väletablerade kryptovalutor som till exempel Bitcoin, Litecoin och Ethereum.
Om du vill kunna blanka aktier är det förstås viktigt att välja en aktiemäklare som tillåter detta.
För att ens aktiehandel ska fungera smidigt är det givetvis viktigt att man är bekväm med handelsplattformen. Många aktiemäklare låter dig testköra plattformen gratis för låtsaspengar, så att du kan se om du gillar den innan du gör någon första insättning.
Viktigt: Om du huvudsakligen avser att sköta din handel genom att logga in till plattformen på mobiltelefonen, nöj dig inte med att testköra handelsplattformen i datorn. Det är viktigt att plattformen fungerar smidigt och korrekt på liten skärm och med pekskärmsstyrning, och det vet man inte förrän man faktiskt testat den på mobiltelefon eller surfplatta.
Om ett finansiellt institut som hanterar dina värdepapper går i konkurs och det visar sig att du inte kan få ut dina värdepapper eller pengar kan, i vissa fall, det statliga svenska investerarskyddet träda in. Detta skydd innebär att spararen kan få ersättning för ett belopp på högst 250 000 kronor. Det är dock inte alla aktiemäklare som omfattas av det här skyddet. Att välja en aktiemäklare som inte omfattas innebär alltså att man tar en högre risk.
Mer information hittar du hos Riksgälden:
Du kommer troligen att förvara pengar hos din aktiemäklare nu och då, till exempel när du precis har sålt av aktier och väntar på rätt läge att investera pengarna igen. Därför är det bra att välja en aktiemäklare som omfattas av den svenska statliga insättningsgarantin. Då är dina pengar lika skyddade som på ett vanligt bankkonto.
Mer information hittar du hos Riksgalden.se. Där kan du också använda sökfunktionen för att se om en viss aktiemäklare omfattas av insättningsgarantin.
Om man hamnar i tvist med sin aktiemäklare är det ofta enklare att reda ut situationen om aktiemäklaren är hemmahörandes i Sverige, eller åtminstone inom Europeiska Unionen. Väljer man en aktiemäklare som till exempel har sitt säte på någon söderhavsönation på andra sidan jorden blir det plötsligt mycket mer komplicerat, och det kan vara svårt att ens veta vilken lagstiftning som egentligen är tillämplig.
Det är många aktiemäklare som låter dig köpa värdepapper med pengar du lånat av dem. Du kan alltså göra större affärer än vad du har eget kapital för, genom att låna pengar till köpen. Detta är givetvis riskfyllt och inte något vi rekommenderar för nybörjaren. Och oavsett hur erfarenhet du är – riskera aldrig pengar du inte har råd att förlora.
Exakt hur lånen fungerar varierar. De två vanligaste typerna:
Vissa aktiemäklare har banklicens och erbjuder bolån där man sätter bostaden som säkerhet. Hos vissa krävs att man har en investeringsportfölj hos aktiemäklaren för att låneansökan ska godkännas, i andra fall finns inte något sådant krav.
Vissa aktiemäklare erbjuder helt vanliga privatlån (blancolån) utan säkerhet. Där är det bara din personliga ekonomiska situation som avgör hur mycket du får låna och till vilken ränta. Du sätter inte någonting som säkerhet för lånet.
I vissa situationer kan det vara praktiskt och ekonomiskt rimligt att låna pengar till en utgift istället för att sälja av sitt aktieinnehav, och då kan det vara skönt att veta att man är kund hos en aktiemäklare som erbjuder den här typen av osäkrade lån för privatpersoner.